The Burton Blog

Goofy vs. Regular: Den officiella guiden till olika snowboardstances

Goofy vs. Regular

Sedan brädsportens begynnelse har Goofy vs. Regular-debatten gett upphov till skilda åsikter: höger fot fram vs. vänster fot fram. Men så föddes snowboardåkningen. Och plötsligt fanns det många fler faktorer att ta hänsyn till än bara vilken fot som sätts fram.

Som tur är har Burton funnits sedan början av snowboardåkningens historia (bokstavligen) och vi är här för att reda ut alla tvivel du kan ha om detta. Så oavsett om du monterar upp ditt allra första par snowboardbindningar, eller om du bara är lite nyfiken på stance, kan du hitta alla svar du behöver i ”Den officiella guiden till olika snowboardstances”.

Vad är en stance?


I brädsport hänvisar en stance till placeringen av dina fötter på brädan, med ena foten framför den andra när du står i sidled. På grund av denna sidledsorientering är balansen extremt viktig och de flesta åkare väljer spontant en hållning som ger maximal stabilitet. Men när det gäller snowboardåkning finns det några mer kritiska detaljer att ta i beaktande.

goofy-vs-regular-guide-stance.jpg

Snowboardstances: En översikt


Inom snowboardvärlden inkluderar stance fyra olika huvudfaktorer: fotposition, bredd, vinkel, och setback. Alla dessa faktorer samverkar för att ge åkaren optimal komfort och kontroll. Det är värt att notera att stance till stor del är en fråga av vad man föredrar, och vi rekommenderar att du ändrar din stance utifrån vad som känns bäst för dig och din åkstil.

goofy-vs-regular-guide-stance-options.jpg

Fotposition: Goofy vs. Regular

Snowboards har en övre del (nose) och en nedre del (tail) när de pekar nerför berget och vilken fot som är närmast nosen avgör din stance. Det finns två typer av stance: regular och goofy. Regular betyder att din vänstra fot är fram och din högra fot är bak; goofy betyder att din högra fot är fram och din vänstra fot är bak.

Obs! Regular betyder inte ”rätt” och goofy betyder inte ”fel”.

Generellt sett kommer din mer dominerande fot att vara bak för att driva brädan och kontrollera styrningen medan den främre foten ger dig balans. Intressant nog finns det en stark korrelation mellan din dominerande hand och dominerande fot, vilket resulterar i att fler människor åker regular (höger fot bak, vänster fot framåt) än goofy, men det finns inga regler som säger att detta är ett måste.

Obs! Att åka ”switch” på din bräda betyder att åka tvärtom mot din normala stance. Till exempel, om du vanligtvis åker goofy (höger fot framåt, vänster fot bak) och du snurrar runt för att åka med vänster fot framför, åker du ”switch”.

Fastställ din snowboardstance:

  1. Glidtestet: Bär tjocka strumpor, spring och glid på ett slätt trägolv eller linoleumgolv. Den fot som är fram när du glider är det troligtvis foten som ska vara fram för din snowboardstance.
  2. Knufftestet: Stå rakt upp med hälarna ihop och titta rakt fram; låt en pålitlig vän överraska dig med en försiktig knuff bakifrån. Den fot som naturligt reagerar för att stödja dig från att falla är troligen den fot som ska vara fram för din snowboardstance.
  3. Trapptestet: Gå fram till en trappa. Den fot som du börjar med och som nuddar det första nedre trappsteget är troligen foten som ska vara bak för din snowboardstance.

Stance-bredd

Tills du har utvecklat en bekväm åkstil är den allmänna rekommendationen för din stance att placera fötterna (och bindningarna) något bredare än din axelbredd för att starta; detta erbjuder den perfekta balansen mellan stabilitet och respons. För att göra detta enklare inkluderar de flesta tillverkare en referensstance som är optimerad för den specifika snowboardmodellen.

goofy-vs-regular-guide-reference-stance.jpg

Proffstips: Ju mer du åker och ju bättre du förstår hur din bräda känns under dina fötter, justerar du bredden för att passa dina preferenser.

Fastställ din bredd för din snowboardstance:

  1. Montera dina bindningar något bredare än din axelbredd, med hjälp av brädans referensstance som utgångspunkt.
  2. Åk på din bräda.
  3. Justera efter behov: Bredda din stance om du kämpar med balansen och minska stancen om du har svårt att initiera svängar.

Bindningsvinkel

När du har bestämt var du sätter dina fötter och bredden är det dags att ställa in vinklarna på dina snowboardbindningar. Vinklarna på de främre och bakre bindningarna är viktiga eftersom denna geometri direkt påverkar hur kraften överförs till snowboarden från dina höfter och knän. Och precis som med de tidigare stancefaktorerna beror även bindningsvinkeln mycket på personliga preferenser.

Inställningar av stancevinkel beskrivs vanligtvis med siffror som är antingen noll, positiva eller negativa, där den första siffran gäller den främre bindningen och den andra siffran gäller den bakre bindningen. I det här fallet avser dessa siffror vinkeln på bindningarna, där noll indikerar att bindningen är perfekt vinkelrät mot snowboardkanterna, ett positivt tal indikerar att bindningen är vinklad mot nosen, och en negativ siffra indikerar att bindningen är vinklad mot tailen. Obs! De flesta bindningar eller bindningsbasplattor inkluderar gradmarkörer för att förenkla denna process.

goofy-vs-regular-guide-binding-angle.jpg

Exempel: (+15 / −5)

I det här exemplet är den främre bindningen vinklad 15 grader mot nosen och den bakre bindningen vinklad 5 grader mot tailen.

Med det i åtanke finns tre vanliga kombinationer av stancevinklar.

Positiv / Noll (+ / 0) betyder att den främre bindningen är vinklad mot nosen på snowboarden och den bakre bindningen är monterad vinkelrätt mot kanterna. Detta är den rekommenderade stancevinkelinställningen för nybörjare som precis har börjat och gör det möjligt för dem att applicera maximal kraft över brädans bredd samtidigt som de räknar ut hur de ska vända och stanna.

Positiv / Positiv (+ / +) innebär att båda bindningarna är vinklade mot nosen på snowboarden. Detta är en vanlig bindningsvinkel för all mountain-snowboardåkare eftersom den riktar båda knäna på samma plan och tillåter åkaren att applicera maximal kraft på tåkanten för mer aggressiva svängar.

Positiv / Negativ (+ / -) betyder att den främre bindningen är vinklad mot nosen och den bakre bindningen är vinklad mot tailen. Detta kallas vanligtvis för ”duck”-stancen och används oftast av freestyleåkare som regelbundet åker switch.

Fastställ din snowboardbindningsvinkel:

  1. Börja med Positiv / 0.
  2. Åk på din bräda.
  3. Justera efter behov: Om du kommer på att du ofta åker switch, överväg en (+/-)-stance; om du är ute i djupsnö och sätter mer seriösa svängar, överväg en högre (+ / +).

Setback

De flesta snowboards är designade med en rekommenderad stanceposition och denna plats kommer antingen att vara perfekt centrerad eller placerad något närmare tailen (setback). I båda fallen kanske du vill flytta bindningarna längre bakåt mot tailen för att öka ytan framför de främre bindningarna, vilket ger ytterligare flyt i pudersnö och en annan flex för rejäla svängar.

Till exempel kör parkåkare sällan med setback på sina stances eftersom det är viktigt att ha samma längd på nose och tail för att åka switch. Alternativt kör många all mountain-åkare med setback på sina stances för att öppna nosen på brädan och möjliggöra mer flex framför frontbindningen och tyngre svängar.

Fastställ din setback för din snowboardstance:

  1. Montera dina bindningar med hjälp av brädans referensstance som utgångspunkt.
  2. Åk på din bräda.
  3. Justera därefter baserat på personliga preferenser, terräng och förhållanden.
goofy-vs-regular-guide-best-foot-forward.jpg

Sista tankar om snowboardstance


Som du säkert har förstått vid det här laget handlar din stance om mer än bara goofy vs. regular. Och det kan ta lite tid att ta reda på exakt vad som fungerar bäst för dig. Faktum är att hålla på att pilla med bindningar, testa olika bredder och justera vinklarna är något som åkare på alla erfarenhetsnivåer gör. Vissa människor hittar en stance de gillar och håller fast vid den. Andra gör ständigt mindre justeringar. Oavsett är det en process av försök och misstag. Det finns inget som heter den ultimata stancen, eller en hemlig formel som fungerar för alla varje dag. Men om du håller dig till den här guiden kommer du garanterat att sätta din bästa fot fram. Inte sant? (Såg du vad vi gjorde där?)


SHARE